Omdat de ouders van Simon Keizer achterneef en achternicht van elkaar waren, voorspelde een arts dat een zwangerschap enig risico zou herbergen.

De medicus in kwestie voegde daar ook een advies aan toe: "zorg dat het kroost het wél buiten het dorp zoekt", zegt Simon Keizer in gesprek met Nieuwe Revu.

Het is geen geheim dat veel Volendammers familie van elkaar zijn, volgens Keizer komt dit omdat de bewoners gewoon niet graag buiten het dorp gaan wonen. 

Kerk

Geheel in strijd met de Volendamse traditie, trouwde Keizer in 2013 met de uit Hoorn afkomstige Annemarie Hoek buiten de kerk om.

"Ook in Volendam zijn de kerken tijdens missen inmiddels leeg, maar puur vanuit gewoonte wordt er nog steeds gedoopt en de communie gedaan, en vanuit diezelfde gewoonte word je geacht in de kerk te trouwen. Daar heb ik me altijd tegen verzet. Mijn vrouw niet zo heftig als ik; ik heb me bijvoorbeeld laten ontdopen."

God als misvatting

In het interview licht Keizer zijn kritische houding ten opzichte van de kerk en religie in het algemeen verder toe.

"De grote eyeopener op religieus gebied was het lezen van een boek op advies van een vriend: God als misvatting van Richard Dawkins. Hij weerlegt heel helder alle religies. En net als hij ben ik wetenschappelijk ingesteld, ik denk ook te wetenschappelijk om religieus te zijn."

Keizer zegt daarnaast dat de inzichten van religies grotendeels achterhaald zijn door de huidige stand van de wetenschap. 

"En dan waren er ook nog de schandalen rondom de katholieke kerk, en hun opvattingen over homoseksualiteit. Dat allemaal tezamen maakte het voor mij heel helder: ik had daar niks meer te zoeken."