Bella Hay heeft enigszins moeite met klassiek feminisme. De dochter van Golden Earring-zanger voelt zich eigenlijk nooit benadeeld omdat ze een vrouw is en kan de ideologie dus niet vaak in de praktijk brengen.

"Wat ik lastig vind aan klassiek feminisme, is dat ik professioneel nog nooit in een situatie beland ben waarbij ik als vrouw in het nadeel was ten opzichte van een man. Dat bestaat niet in mijn belevingswereld", zegt Hay (25) in gesprek met Esquire.

"Sterker nog, het tegenovergestelde is vaak waar. Af en toe draai ik als dj, een beetje een uit de hand gelopen grap. Daarbij heb ik sterk het vermoeden dat mensen me eerder boeken omdát ik een meisje ben."

'Geen verschil'

Een andere reden waarom Hay de ideologie niet vaak uitdraagt ligt in het feit dat ze zichzelf op de eerste plaats als mens ziet, daarna pas als vrouw.

"Ik zie zelf geen verschil tussen mannen en vrouwen. (...) Binnen sociale situaties denk ik nooit: 'Oeh, nu ben ik toch wel enorm een vrouw.' Natuurlijk weet ik wel dat er bepaalde stigma's heersen, maar dat zijn gewoon niet de dingen waar ik me aan stoor. Dat een man een deur voor me openhoudt, vind ik prima. Dat probeer ik overigens ook gewoon te doen voor een man, een beetje galant zijn. Ik heb evenveel mannelijke als vrouwelijke vrienden. En daar was niet eens een opgelegd quotum voor nodig."

Beroemd

De 25-jarige muzikante denkt wel dat het hebben van een beroemde vader ervoor zorgt dat ze relatief vaak geboekt wordt als dj, maar daar heeft ze maling aan: "Al ben ik een soort bezienswaardigheid, daar zit ik echt niet mee; een klus is een klus. Ik stuur gewoon een factuur. Toedeledoki en bedankt."