Harry van Bommel laat roddels zijn werk als SP-Kamerlid niet belemmeren. Deze week deed hij aangifte wegens smaad en laster tegen ex-marinier Willem Koenes, die stelt dat Van Bommel zijn vrouw heeft aangerand.

"Als er eenmaal roddels zijn, blijft dat een zwakke plek", zegt Van Bommel in Het Parool. "Uitermate vervelend, maar het belemmert me niet in mijn werk."

De 53-jarige politicus, die inmiddels achttien jaar in Den Haag als Kamerlid werkt, denkt dat hij meer afstand moet bewaren tussen mensen om roddels te voorkomen. "Een compliment maken kan al een risico zijn voor een politicus."

Van Bommel vertelt in de krant dat hij op de middelbare school een lastige leerling was, wel vindt hij dat hij goed tegen autoriteit kan. "Ik ken mijn plaats. Ik heb in het leger gezeten en gewoon mijn dienstplicht gedaan. Ik kan goed functioneren in een hiërarchisch systeem."

Hij vindt zichzelf een optimist, maar enkel als daar een reden voor is. "Anders is optimisme naïviteit. Ik realiseer me bijvoorbeeld heel goed dat we nog niet over het hoogtepunt van de terreur heen zijn."