Hoewel Xander de Buisonjé niet in een God gelooft, zou hij dolgraag onomstotelijk bewijs willen zien van zijn aanwezigheid.

"Ik ben ooit eens gevraagd om de serie Op zoek naar God te maken, maar daar heb ik nee op gezegd. Nu zou ik het wel doen", vertelt De Buisonjé in gesprek met NU.nl.

De 42-jarige zanger doet dit jaar mee aan The Passion, dat deze donderdagavond wordt uitgezonden.

Door de repetities van het muziekspektakel over het lijdensverhaal van Jezus is de zanger zich meer gaan verdiepen in de vertelling. "Wat ik mooi vind, vooral omdat mijn vak voornamelijk bestaat uit mensen vermaken, is dat dit meer diepgang had. Ik ging gesprekken aan met medewerkers van het programma. Ik dacht: dit zijn absoluut geen domme mensen."

Video: The Passion-artiesten over het verhaal

Geloofsbeleving

"Je wisselt verhalen uit, je gaat met elkaar praten, ga zo maar door. En toen zag ik dat die geloofsbeleving van sommige mensen echt prachtig kan zijn. Ook al ben ik zelf niet overtuigd van het geloof; ik vind het mooi om te zien dat mensen het zo kunnen beleven."

De Buisonjé blijft echter nieuwsgierig. "Het mooiste voorbeeld vind ik de hoofdpersoon uit het boek Nachttrein naar Lissabon, waarin hij als niet-gelovige toch zijn best doet om het geloof te verkennen. Dat vind ik echt mooi. Als je in de kerk komt is er toch een moment van bezinning en rust."

Judas

De zanger speelt in The Passion de rol van Judas de verrader. "Als ik zelf een rol mocht kiezen dan had ik ook die rol gekozen", vertelt hij.

Past de rol van Judas bij de Xander de Buisonjé uit 2016? "Nou, nee. Laat ik het zo zeggen: voor geld je vriend belazeren zou ik echt nooit doen. Wat ik wel met Judas heb: wat zou jij doen als iemand uit je vriendenkring ineens zichzelf heilig verklaart?"

"Ik snap best dat Judas twijfels had. Er schuilt bij iedereen een stukje Judas. Hij twijfelde aan het geloof van Jezus, en ik denk dat dat gezond is."