Sofie van den Enk vindt dat mannen de ruimte moeten krijgen hoffelijk te kunnen zijn. Ze denkt dat de vrouw de man te veel ontlast. "Misschien is de Nederlandse vrouw wel doorgeslagen en beheerst ze de kunst van het vrouw-zijn niet meer."

"Misschien ontmant ze de andere sekse te veel", zegt de 35-jarige presentatrice zaterdag in het AD.

Volgens Van den Enk is het voor iedereen 'plezierig' als mannen een deur openhouden of de rekening betalen. "Het zou toch sneu zijn als ze niks meer voor ons zouden kunnen doen?" Ze stelt voor "het spel van afstoten en aantrekken" vaker te spelen. "Ik denk dat we het met z'n allen leuker en spannender maken als we meer en harder ons best voor elkaar doen."

Van den Enk en haar man André, die twee kinderen hebben, plannen eens in de twee weken een avond samen. "We doen dan ons best voor elkaar. Gaan we lekker eten en vooral praten."

Aan dat besluit ging een klacht van André vooraf. "Hij trok onlangs aan de bel. Dat ik wel erg weinig jurken en hakken droeg en in mijn joggingbroek alleen maar over de kinderen praatte. Ik snapte die klacht."

Nederlandse man

De presentratrice is niet de eerste BN'er die recentelijk naar buiten kwam met klachten over de verhouding tussen de man en vrouw in Nederland.

Oud-voetballer Evgeniy Levchenko klaagde een aantal weken geleden in het AD dat hij vindt dat de emancipatie in Nederland "is doorgeslagen". "Mannen die zich als vrouwen gedragen. Vrouwen die zich als mannen gedragen: vreselijk."