Jet van Nieuwkerk heeft het consumeren van zogeheten superfoods afgezworen. De dochter van Matthijs van Nieuwkerk gebruikte de desbetreffende voedselwaren wel, maar heeft ze naar eigen zeggen niet meer nodig.

"Ze zijn bij mij bijna allemaal de deur uit. Je hebt ze echt niet nodig. Ik niet tenminste", zegt Van Nieuwkerk in gesprek met Het Parool.

Van Nieuwkerk, die zich als lifestyle-redacteur onder meer bezighoudt met voeding, maakt wel een uitzondering: "Quinoa. Supergraan, in Incataal. Van dat krachtvoer van de indianen heb ik nooit afscheid willen nemen. 's Ochtends een bordje quinoapap (heel snel en makkelijk te maken) geeft me direct energie voor tien en je kunt er lange tijd op voort."

Eetlepel lijnzaad

De 25-jarige Van Nieuwkerk kwam op haar zestiende voor het eerst in aanraking met superfoods, voeding met een vermeend bovengemiddeld hoge voedingswaarde. 

"Ik begon met het slurpen van een eetlepel lijnzaadolie (Doe dit niet! Of doe dit als je óp de wc zit), ik strooide hennepzaad over mijn salade en liet amandelen in water weken, om ze daarna een kwartier in een blender te laten draaien tot ik amandelmelk had."

Groentesoep

In de loop der jaren heeft Van Nieuwkerk echter ontdekt dat je ook op een simpele manier gezonde voeding tot je kunt nemen: "Ik kan je vertellen dat een goed gevulde groentesoep of een bruine boterham met notenpasta net zo goed voor een opkikker zorgt als chlorellapillen."