Acteerlessen Tim Robbins houden gevangenen op rechte pad

Om gevangenen op het rechte pad te helpen organiseert Tim Robbins al zo'n zes jaar acteercursussen in gevangenissen. Met succes: uit onderzoek blijkt dat onder de deelnemers het gevaar op recidive is gehalveerd.

De acteerlessen van de Oscarwinnaar moeten ervoor zorgen dat de gevangenen betere controle krijgen over hun emoties.

"We eisen de waarheid van ze door ze te vragen een karakter te spelen met extreme emoties", vertelt de acteur aan de BBC over zijn zogenoemde Actor's Gang Prison Project. "We moedigen ze aan om hun verbeelding te gebruiken."

Zo'n 60 procent van alle gevangenen in Californië gaan opnieuw de fout in, uit vroege cijfers blijkt dat dat percentage gehalveerd is onder de deelnemers aan de cursus van de Hollywood-ster. Ook vertonen de gevangenen minder probleemgedrag voordat ze in vrijheid worden gesteld.

Zeer welkom

"Uit onderzoek blijkt dat er 89 procent minder problemen zijn met het breken van de regels en gevechten in de gevangenis. Dat is een grote vooruitgang van de veiligheid binnen de gevangenissen." Het project is erg welkom in de gevangenissen, waar verder weinig wordt georganiseerd rond de re-integratie van de toekomstig ex-gedetineerden.

Inmiddels ex-gevangene David De La Torre meldt erg blij te zijn met de resultaten die hij boekte bij Robbins' cursus. "Ik kan nog steeds boos worden, maar ik kan me nu beheersen. De cursus heeft me geleerd hoe ik mijn boosheid onder controle kan houden, dat is wat me onderscheidt van anderen die op vrije voeten zijn gesteld."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie