Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko vindt dat Nederlanders zijn doorgeslagen in de emancipatie. "Mannen die zich als vrouwen gedragen. Vrouwen die zich als mannen gedragen: vreselijk."

"Een stelletje in een hip koffiebarretje waar ik aan het lezen ben. De twee zitten elkaar kusjes te geven en handjes te voelen. Komt de rekening op tafel: gaat die vent zitten kibbelen of zij niet kan betalen", vertelt Levchenko zaterdag in het AD.

De best geklede profvoetballer van 2009 zou in dat geval wel wat geld op hun tafel willen leggen. "En nu ophouden!"

Ook stelt het 38-jarige model dat Nederlandse vrouwen, in vergelijking met zijn geboorteland Oekraïne, te weinig aan hun uiterlijk doen. "Nederlandse vrouwen zijn mooi, maar waarom doen ze zo weinig moeite? Het is een en al gemak: gymschoenen, spijkerbroek, nauwelijks make-up, geen sieraden. Zelfs Doutzen Kroes is doodgewoon."

"In Oekraïne zou zo'n ster alleen in vol ornaat in het openbaar verschijnen", vervolgt hij over Kroes. "En dat geldt eigenlijk voor alle vrouwen. In Oekraïne vindt een vrouw het fijn als een man voor haar de deur openhoudt."

"Ik ben geen ouderwetse seksist en je moet me ook niet in die hoek drukken. Het is prima dat vrouwen werken, geld verdienen en steeds vaker de top bereiken. (..) En ik ben niet zo'n vent die niks in het huishouden doet. Ik kook graag, juist omdat ik het leuk vind om een vrouw te verwennen."

Taken

De oud-voetballer van Vitesse zegt dat Nederlandse vrouwen steeds vaker mannelijke taken naar zich toe trekken. "Mensen worden misschien boos, maar het eerste wat bij me opkomt: autorijden. Mannen zijn daar in het algemeen beter in. Waarom moet een vrouw dan per se achter het stuur als haar man het fijn vindt haar ergens naartoe te rijden?"

"Juist in de verschillen tussen man en vrouw zit hem de spanning, de passie, het avontuur. Een man voelt zich op zijn best als hij op een prooi kan jagen. Als die prooi zich direct aan zijn voeten werpt, wat is er dan nog aan?"

Victoria Koblenko, de ex-partner van Levchenko, is volgens hem "op en top vrouw". "Ze heeft een hele sterke mening, zeker. Maar ze is ook iemand die een man de ruimte laat om gewoon de man te zijn."