Rocco, de 15-jarige zoon van Madonna, mag bij zijn vader Guy Ritchie in Londen blijven wonen totdat hun ouders het eens worden over het ouderlijk gezag.

''Ik ben optimistisch over een oplossing nu de ouders rechtstreeks met elkaar communiceren'', zei rechter Deborah Kaplan na het besluit van woensdag. In december besloot ze nog dat Rocco terug moet naar zijn moeder in New York.

Kaplan zegt beide ouders te willen aanmoedigen om samen met hun advocaten de zaak op te lossen, in het belang van hun zoon. Ze wenst Rocco daarnaast graag eens te spreken.

Madonna en de regisseur scheidden in 2008 en waren het er destijds over eens dat Rocco bij zijn moeder zou wonen. Rocco woont sinds de kerst bij zijn vader in Londen en weigert terug te keren.

Beide ouders woonden de zitting woensdag niet bij, zij volgden de zaak telefonisch. Madonna bevindt zich in Nieuw-Zeeland, voor haar wereldtournee Rebel Heart.

Moeilijke tijd

Rocco's advocaat Ellen Sigal vertelde de rechter dat de tiener met plezier naar school gaat in Londen, maar dat hij ''een zeer moeilijke tijd doormaakt." Hij voelt grote druk door de vorige uitspraak. ''De onzekerheid knaagt aan hem. Als u hem kunt verzekeren dat u de vorige uitspraak niet zal afdwingen, zou hij zich veel comfortabeler voelen."

De advocaten Rocco's ouders onthulden in de rechtbank dat ze dinsdag een overeenkomst hadden over het ouderlijk gezag, maar dat die op het laatste moment toch opgezegd is.