Freek de Jonge vindt het onterecht dat mensen hem zien als een 'oude zuurpruim'. "Ik zou niet weten waarom. Als er iemand enthousiast is, en zeker op mijn leeftijd, ben ik dat."

"Het is gewoon bizar. Ik denk dat mensen kritisch en zuur door elkaar halen", vertelt De Jonge zondag in De Overnachting op NPO Radio 1.

Volgens de cabaretier, die in zijn laatste theatervoorstelling veel sprak over zijn imago en identiteit, oordelen mensen te snel. "Begin dit jaar ben ik iets vergeten en dan noemen mensen je meteen een vergeetachtige oude man", zei De Jonge, waarmee hij doelde op een optreden in Amersfoort waar hij niet verscheen. "Ook als ik weer eens in een talkshow iets doe ben ik een oude zuurpruim", vult de cabaretier aan

De Jonge noemt het "confronterend" dat de massa zo over hem denkt. "Ik heb de omslag meegemaakt van dat we 'top of the wave' zaten en iedereen ons leuk vond, naar dat mensen ons zuur en rottig begonnen te vinden."

"Toen ik net begon zien mensen je eerste uitingen en beoordelen je daarop", legt de 71-jarige cabaretier uit. "Als je langer in het vak zit, en zoveel maakt als dat ik heb gemaakt, dan is het vervelend dat je dat niet meer kunt vangen in een paar woorden."

Omstandigheden

De Jonge weet niet of hij is veranderd over de afgelopen jaren. "Je verandert met de omstandigheden. Als een kameleon neem je een andere kleur aan. Je gaat mee in je populariteit."

De komende tijd geeft de cabaretier colleges in het auditorium van het Rijksmuseum in Amsterdam. De colleges bestaan uit persoonlijke herinneringen, historische gebeurtenissen en de neerslag daarvan in zijn liedjes en teksten.