De rechter in Pennsylvania heeft besloten dat er een rechtszaak mag komen tegen Bill Cosby wegens seksueel misbruik van een vrouw in 2004.

Volgens AP kan Cosby nog in hoger beroep gaan.

De 78-jarige acteur en komiek beriep zich op een afspraak met de openbaar aanklager uit 2005, waarin werd vastgelegd dat Cosby niet zou worden vervolgd voor een 'ontmoeting' met basketbalster Andrea Constand, die een klacht wegens misbruik had ingediend.

De rechter bepaalde dat deze afspraak niet rechtsgeldig is.

De aanklager in 2005, Bruce Castor, verklaarde dat er destijds terecht is besloten niet te vervolgen. Constand ging toen akkoord met een financiële schikking.

Cosby hoorde het oordeel onbewogen aan. Als de feiten in de zaak blijken te kloppen en de acteur veroordeeld wordt, kan Cosby tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Zo ver is het nog niet. In een inleidend verhoor wordt eerst bepaald of er genoeg bewijs is voor een rechtszaak. Een woordvoerder van Cosby meldde dat de verdediging tegen de beslissing van de rechter in beroep gaat.

Video: Bill Cosby komt aan bij de rechtszaal

Bill Cosby arriveert bij rechtszaal voor misbruikzaak
Bill Cosby arriveert bij rechtszaal voor misbruikzaak

Gedrogeerd

Bill Cosby werd eind december aangeklaagd voor seksueel misbruik. De entertainer is aangeklaagd op de beschuldiging dat hij in 2004 Andrea Constand heeft gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Cheltenham Township, een voorstad ten noorden van Philadelphia.

In januari 2005 stapte ze al eens naar de politie, maar een maand later liet de rechter weten de komiek niet formeel aan te klagen omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. Constand en Cosby troffen in 2006 een schikking in een zaak die ze vervolgens zelf aanspande.

Volgens de aanklager is dit jaar echter nieuwe informatie in de zaak naar voren gekomen.