Bill Cosby staat dinsdag voor de rechter in Pennsylvania om te vernemen of een aanklacht wegens seksueel misbruik tegen hem zal leiden tot een rechtszaak. Daarin heeft de acteur steun gekregen van de voormalige officier van justitie.

Ook het team van verdedigers van de 78-jarige acteur en komiek beroepen zich op de afspraak met de openbaar aanklager uit 2005, waarin werd vastgelegd dat Cosby niet zou worden vervolgd voor een 'ontmoeting' met basketbalster Andrea Constand, die een klacht wegens misbruik tegen hun cliënt heeft ingediend.

De aanklager in 2005, Bruce Castor, heeft verklaard dat er destijds terecht is besloten niet te vervolgen. Constand ging toen akkoord met een financiële schikking, meldt onder meer TMZ.

Maar de vrouw heeft Castor inmiddels wel wegens laster voor de rechter gesleept. De huidige openbaar aanklager vindt de claim van de verdediging een lachertje. Alleen een rechter kan immuniteit verlenen, zegt hij. Er ligt echter wel een persbericht van het OM van destijds, waarin staat dat een onderzoek niet tot een aanklacht heeft geleid.

Seksueel misbruik

Bill Cosby werd eind december aangeklaagd voor seksueel misbruik. De entertainer is aangeklaagd op de beschuldiging dat hij in 2004 Andrea Constand heeft gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Cheltenham Township, een voorstad ten noorden van Philadelphia.

In januari 2005 stapte ze al eens naar de politie, maar een maand later liet de rechter weten de komiek niet formeel aan te klagen omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. Constand en Cosby troffen in 2006 een schikking in een zaak die ze vervolgens zelf aanspande.

Volgens de aanklager is dit jaar echter nieuwe informatie in de zaak naar voren gekomen.

Video: Bill Cosby komt aan bij de rechtszaal

Bill Cosby arriveert bij rechtszaal voor misbruikzaak
Bill Cosby arriveert bij rechtszaal voor misbruikzaak