Om zijn veiligheid te kunnen garanderen krijgt Geert Wilders een heel draaiboek mee wanneer hij een film wil zien in de bioscoop. "Dat is een heel circus."

Wilders zegt donderdag in een interview met de Playboy dat hij graag films in de bioscoop bekijkt, maar dat dit wel veel moeite kost. "Dan moet er een enorm draaiboek worden doorgenomen en moeten er een hoop mensen in stelling worden gebracht."

De PVV-leider mag bijvoorbeeld pas binnenkomen wanneer het licht al uit is. "En ik moet weg zijn voordat het weer aan gaat, afijn, een hoop gedoe, maar zo nu en dan, heel zelden hoor, doe ik dat." Dat komt volgens Wilders niet omdat een bioscoopbezoek hem gemakkelijk afgaat. "Want dat is het niet, maar ik heb wel zoiets van: dit mag ik mij niet laten afpakken."

The Hateful Eight

Een recente film die de politicus zag was The Hateful Eight van Quentin Tarantino. "Erg hard, erg grof soms, maar wel erg goed. De tijd vloog voorbij." Deze film keek Wilders toen hij in Dublin was. "Weliswaar met een hoop politieagenten en met mijn eigen beveiliging, maar toch gaat zoiets in het buitenland vaak net iets gemakkelijker."

De politicus houdt van Amerikaanse zwart-witfilms uit de jaren veertig en vijftig. Ook politieke series als Homeland en House of Cards kijkt hij graag.

In een eerder interview vertelde Wilders al dat zijn favoriete film aller tijden het Hongaarse drama Stop Moeder Theresa! is. De film gaat over een mooie jonge vrouw die zichzelf voortdurend voor alles en iedereen opoffert, tot ze er achter komt dat ze eigenlijk voor zichzelf op moet komen.

Wilders doet ook graag boodschappen in het buitenland. "Dat klinkt voor u misschien belachelijk, maar hier in Nederland kan ik dat niet. Ook dat geeft een bepaald gevoel van vrijheid."