Katja Schuurman wil haar dochter Sammie meegeven dat het geld in de wereld niet gelijk is verdeeld. De presentatrice heeft de 5-jarige daarom meegenomen naar een vluchtelingenopvang en legt haar uit dat het zonde is spullen en eten weg te gooien.

"Ik wil haar niet vertellen hoe ze moet leven, ik probeer het goede voorbeeld te geven", aldus Schuurman in gesprek met AD.

De presentatrice is zelf bekend met armoede in de wereld: voor haar stichting Return to Sender bezocht ze onder andere Nepal en India en sprak daar met de bevolking. Return to Sender verkoopt producten uit de twintig armste landen van de wereld waarbij de makers meedelen in de winst.

Schuurman zegt het soms lastig te vinden haar dochter te wijzen op de armoede in de wereld. "Het is flauw om te zeggen dat kinderen aan de andere kant van de wereld het lang niet zo goed hebben."

Met haar stichting denkt Schuurman de armoede in de wereld niet te kunnen oplossen. "Ik denk wel dat een groot deel wordt verholpen als iedereen eerlijke handel drijft. Dat dat de norm wordt."