Presentator Danny Ghosen begrijpt mensen die kritiek hebben op vluchtelingen

Danny Ghosen, zelf als vluchteling naar Nederland gekomen, kan het begrijpen dat sommige mensen in Nederland kritiek hebben op de vluchtelingen.

"Soms doen vluchtelingen ook domme dingen hier. Dan gaan ze klagen dat ze geen televisie hebben. Wees gewoon blij dat je goed opgevangen wordt", legt de 37-jarige presentator uit in de Volkskrant.

Ghosen probeert het te vergelijken met zijn situatie, ruim twintig jaar geleden. "Zelf ben ik een oorlogsvluchteling die altijd op zoek is naar geluk. Op mijn 15de kwam ik uit een oorlogsgebied naar Nederland. In Beiroet (Libanon, red.) was het wachten tot er een bom op ons huis zou vallen. De sfeer in Nederland was best gemoedelijk toen."

"Nu komen we net uit een economische crisis en veel mensen hebben het zwaar. De vluchtelingen, een veel grotere stroom ook nu, kosten de gemeenschap geld en hebben banen en huizen nodig. Ik begrijp dus wel dat mensen zeggen dat vluchtelingen komen profiteren."

Gelukszoeker

Wel vindt Ghosen het onterecht dat het woord 'gelukszoeker' soms denigrerend wordt gebruikt. "Wij zijn allemaal op zoek naar geluk. Als je een gelukszoeker bent, ben je volgens mij wel oké. Geen crimineel, geen verkrachter, geen moordenaar - nee, je zoekt gewoon geluk. Net als jij en ik."

"De mensen die dat woord denigrerend gebruiken, zijn zelf doodongelukkig en hopen op meer geluk, denk ik."

Lees meer over:
Tip de redactie