LONDEN - Rapper Usher is donderdag de grote winnaar geworden van de door jongerenzender BNN georganiseerde Dutch MOBO Awards. De Amerikaan kreeg in de Royal Albert Hall in Londen awards in de categorieën r&b, urban album, urban single en urban video. De Nederlandse rapper Ali B werd uitgeroepen tot beste urban act nationaal.

MOBO (Music of Black Origin) is een verzamelnaam voor muziekstromingen met van oorsprong zwarte invloeden als soul, hiphop en r&b. De MOBO Awards worden sinds 1996 jaarlijks uitgereikt in Londen. Dit jaar organiseerde BNN voor het eerst een Nederlandse versie, waarbij prijzen werden toegekend aan de beste urban artiesten uit binnen- en buitenland.

De Dutch MOBO Awards werden tijdens het Britse evenement, intussen uitgegroeid tot de grootste urban awardshow van Europa, uitgereikt door rapper E-life. De afgelopen weken kon er worden gestemd op de genomineerden via de website van BNN. Alle Nederlandse prijswinnaars waren aanwezig in Londen.

Dj Chuckie werd uitgeroepen tot beste club dj. Juize FM van Radio 538-dj Niels Hoogland kreeg de award voor het beste radioprogramma. Het beste televisieprogramma werd MTV Raw, dat wordt gepresenteerd door rapper Brainpower. RJ Entertainment ging naar huis met de prijs voor beste partyorganisator en www.pp2g.com mocht zich de beste website noemen.

Zangeres Alicia Keys kreeg van de Nederlanders de meeste stemmen in de categorie soul. The Neptunes werden uitgeroepen tot beste producers en Outkast ging er vandoor met de prijs voor beste hiphop act. De award voor beste nieuwkomer ging naar Kanye West. Lionel Richie mocht de eerste Nederlandse lifetime achievement award in ontvangst nemen.

De Dutch MOBO Awards presented by BNN wordt maandag 11 oktober om 21.35 uur uitgezonden op Nederland 2. De presentatie is in handen van Bridget Maasland.