Erik de Zwart vindt dat Gordon met de uitspraken die hij vorige week in Volkskrant Magazine deed, het "testament van zijn zangcarrière" heeft getekend.

Donderdag verscheen in AD het bericht dat De Zwart een advocaat in de arm had genomen om Gordon te dagvaarden vanwege zijn uitspraken. Gordon zei een aantal dagen eerder in Volkskrant Magazine dat de Top 40 "pure maffia" is. Woensdag trok de zanger deze uitspraken in.

De Zwart laat aan NU.nl weten dat zulke onwaarheden niet gezegd mogen worden in Nederland. "Als je dingen beweert die pertinent onwaar zijn, dan gebeurt dat", doelt hij op zijn dreigement met een rechtszaak.

De voorzitter van Stichting Top 40 is blij dat Gordon zijn uitspraken heeft ingetrokken. "De dagvaarding lag klaar en hij heeft nu eieren voor zijn geld gekozen", zegt De Zwart, waaraan hij toevoegt dat "in zijn looptijd bij de Top 40 nog nooit is betaald voor een hitnotering".

Geen hard bewijs

Gordon stelde dat platenmaatschappijen deals sloten met de Top 40 en dat artiesten geld betaalden om in de hitlijst te komen.

"Omdat ik het harde bewijs niet op tafel kan leggen, had ik deze uitlatingen beter niet kunnen doen", aldus de 47-jarige zanger enkele dagen later op zijn Facebookpagina.

De Zwart, die jarenlang ook de Top 40 presenteerde, vindt dat Gordon met deze uitspraken "het testament van zijn zangcarrière heeft getekend".

Risico

Helemaal uitsluiten dat Gordon ooit in de hitlijsten komt, doet De Zwart echter niet.

"Als hij volgend jaar een album uitbrengt, en mensen vinden het goed, dan sluit ik niets uit. Het is het risico van het artiest zijn, soms vinden mensen iets leuk, en soms iets niet."

Eerder klaagde de 47-jarige zanger ook dat hij wordt geboycot door radiozenders en hitlijsten. Onderzoek van NRC toont donderdag aan dat Gordon in 2015 op de vijf publieke radiozenders vijftien keer is gedraaid.

Betaald voor hitlijst

In 2013 beschuldigde De Zwart Gordon nog ervan zich in te kopen in de hitlijsten. De Top-40-voorzitter denkt niet dat de beschuldigingen van Gordon eerder deze week daar iets mee te maken hebben.