Dirk Kuijt heeft tijdens zijn opvoeding al gelijk veel respect gekregen voor zijn vader, die visser van beroep was.

"Mijn vader heeft er letterlijk krom voor gelegen om zijn gezin te dienen. Als zoon krijg je daar zó veel respect voor", vertelt hij in gesprek met de Telegraaf.

Hoewel zijn vader veel op zee was, heeft de Feyenoorder hem eigenlijk nooit gemist. "De situatie was gewoon zo. Ondanks het vissersleven heb ik niet het gevoel dat ik ooit iets tekort ben gekomen."

"Hij cijferde zichzelf weg om zijn kinderen het leven te geven dat hij misschien zelf graag had willen hebben."

Zondag

Ook is Kuijt er trots op dat hij van zijn vader en moeder zelf mocht beslissen of hij voor FC Utrecht ging voetballen. Toen de club op zijn zeventiende zich bij hem meldde, stond hij voor een belangrijke beslissing. "De zondag was letterlijk heilig, maar mijn ouders lieten de beslissing aan mij."

"Betaald voetbal spelen hield in dat ik ook op zondag moest voetballen. Als ik mijn droom wilde volgen, zouden ze me steunen. Wat ieder ander daarvan vond, interesseerde ze niet", vertelt de voetballer, die gelovig is opgevoed.

Kerk

"Ik haalde snel het eerste elftal en vanuit de kerk kwamen mijn ouders direct door naar de wedstrijden. Dat was voor hen het moment waarop ze het leven ontdekten. Dankzij mijn voetbal hebben ze uiteindelijk meer van de wereld gezien."

In 2007 overleed Dirk Kuijt senior aan de gevolgen van slokdarmkanker.