De Amerikaanse komiek Bill Cosby (78) wordt strafrechtelijk vervolgd wegens aanranding.

Update 19.20: Volgens de officier van justitie is er, in tegenstelling tot in 2004, nu wel genoeg bewijs tegen Cosby.

Update 21:45: Cosby is kort voor de rechter verschenen en heeft schuld ontkend. Na het betalen van een borgsom en het inleveren van zijn paspoort kon hij weer gaan.

De entertainer is aangeklaagd op de beschuldiging dat hij in 2004 Andrea Constand heeft gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Cheltenham Township, een voorstad ten noorden van Philadelphia, meldt Reuters woensdag.

In januari 2005 stapte ze al eens naar de politie, maar een maand later liet de rechter weten de komiek niet formeel aan te klagen omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. Constand en Cosby troffen in 2006 een schikking in een zaak die ze vervolgens zelf aanspande.

Het slachtoffer had in 2004 al aangifte gedaan, maar dat leidde niet tot vervolging wegens gebrek aan bewijs. Volgens de aanklager is dit jaar echter nieuwe informatie in de zaak naar voren gekomen.

Overweldigend

''Er zijn nu veel feiten die de beweringen staven'', zei de officier van justitie. Volgens hem is het bewijs ''overweldigend''.

''Cosby heeft het slachtoffer aangespoord om pillen in te nemen en wijn te drinken. Daarna was ze niet meer in staat te bewegen en heeft hij haar seksueel misbruikt.'' Tegen de komiek, vooral bekend van de Bill Cosby Show, is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Video: Bill Cosby aangeklaagd voor seksueel misbruik

Bill Cosby aangeklaagd voor seksueel misbruik
Bill Cosby aangeklaagd voor seksueel misbruik

Eerste keer

Het is voor het eerst dat Cosby wegens seksueel misbruik strafrechtelijk is aangeklaagd. Veel van de vermeende incidenten speelden decennia terug, waardoor de vervolgingstermijn allang is verjaard. Tegen Cosby lopen wel civielrechtelijke procedures.

Rechter

Bill Cosby is woensdag voor een rechter verschenen in de strafzaak. Cosby verscheen in een vest en met wandelstok in het gebouw van de rechter. Hij werd door twee mensen aan zijn zij geholpen.

Hij ontkende schuld en mocht na het betalen van een borgsom na tien minuten weer vertrekken. De hoogte van de borgsom is vastgesteld op een miljoen dollar. Ook moest hij zijn paspoort inleveren, meldden diverse media.

Daarna ging hij naar het politiebureau om formaliteiten te regelen en vertrok ook daar weer.