Tofik Dibi kwam pas recentelijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. De oud-politicus zegt het nog lastig te vinden om alleen op een man af te gaan en hem te versieren.

"Dat durf ik niet, haha. Ik denk dat ik het prettiger vind als iemand naar mij toe komt, maar ik weet ook dat ik best afstandelijk kan overkomen", zegt Dibi in gesprek met de Viva.

"Misschien zit daarin een beetje onzekerheid. Het is ook helemaal nieuw voor mij om zomaar een man te versieren. Misschien wordt het makkelijker als ik het een paar keer heb geprobeerd."

Dibi, die namens GroenLinks tussen 2006 en 2012 in de Tweede Kamer zat, verkondigde in oktober van dit jaar dat hij homoseksueel is. Hij deed dit in een interview met de Volkskrant en sprak daar later over in De Wereld Draait Door.

Belangrijk verhaal

Volgens Dibi was dit een weloverwogen keuze: "Omdat het zo'n belangrijk verhaal is, maar ook omdat ik slechte ervaringen heb met de media. Uiteindelijk heb ik één interview gedaan met de Volkskrant en één bij De wereld draait door, maar ik had er, als ik had gewild, nog veel en veel meer kunnen doen."

Dibi heeft jaren gewacht om over zijn geaardheid uit te weiden, naar eigen zeggen omdat hij niet goed wist hoe hij als moslim zijn religie en homoseksualiteit moest combineren.