In de zaak die Bill Cosby heeft aangespannen tegen voormalig topmodel Beverly Johnson heeft de Amerikaanse komiek een opmerkelijke onthulling gedaan. Cosby zou door twee oogaandoeningen zo goed als blind zijn.

Dat staat volgens RadarOnline in rechtbankdocumenten rond de zaak.

Cosby heeft meerdere vrouwen, onder wie Johnson, aangeklaagd wegens smaad. De vrouw beweerde vorig jaar dat de 78-jarige komiek haar in de jaren tachtig heeft gedrogeerd en een poging heeft gedaan haar seksueel te misbruiken. Johnson zei dat volgens Cosby alleen maar om aandacht te verwerven voor haar autobiografie.

De advocaten van Cosby noemen de beschuldigingen van Johnson "kwaadaardig, opportunistisch, vals en lasterlijk". De 63-jarige vrouw zou volgens de aanklacht al eerder valse beschuldigingen hebben geuit aan het adres van twee ex-vriendjes. 

In de documenten worden de slechte ogen van Cosby, die ervan wordt beschuldigd tientallen vrouwen te hebben aangerand, aangevoerd als bewijs. De komiek zou lijden aan groene staar en keratoconus. Hierdoor zou zijn zicht onder meer worden vervormd en verdubbeld.

Viegveld

Johnson schreef in haar autobiografie dat ze Cosby dit jaar tegen het lijf liep op een vliegveld. Hij zou daarbij flink geschrokken zijn toen hij haar zag.

De advocaten van de komiek willen nu aantonen dat Johnson ronduit liegt: Cosby zou haar vanwege zijn aandoeningen niet eens hebben kunnen zien, omdat hij al meer dan een jaar praktisch blind is.

'Grote onzin'

Volgens de New Yorkse advocaat Murray Richman gooit Cosby het nu op een oogafwijking, omdat hij wil aantonen dat die handicap hem fysiek incapabel heeft gemaakt om de dingen te doen waarvan hij wordt beschuldigd.

Murray, die in het verleden onder meer rappers als Jay-Z en DMX vertegenwoordigde, verwacht echter weinig resultaat. "Het is grote onzin. Dat gaat de jury echt niet geloven."