Tegenstanders van Zwarte Piet hebben Erik van Muiswinkel aangeklaagd. De cabaretier maakt zich volgens hen schuldig aan 'uitingen die aanzetten tot discriminatie'.

Van Muiswinkel, die sinds 1998 Hoofdpiet speelt, is zich volgens de aanklagers "heel goed bewust dat het personage racistisch is", legt woordvoerder Jerry Afriyie uit aan het AD

Aanleiding voor de aangifte zijn onder meer de uitspraken die Van Muiswinkel vrijdag deed bij Jeroen Pauw. Hij noemde Zwarte Piet "een racistisch icoon uit een tijd die racistisch was". 

"Als je het spel niet meer onschuldig kan spelen, moet je het veranderen. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen", aldus Van Muiswinkel, die bij Pauw over zijn nieuwe cabaretvoorstelling vertelde. "Over twintig jaar is dit fenomeen verdwenen, daar ben ik van overtuigd."

Kwalijk

"Wij krijgen vaak te horen dat mensen zich er niet van bewust zijn dat Zwarte Piet racistisch is. Maar Erik van Muiswinkel weet het overduidelijk wel en blijft de rol toch spelen. Dat nemen we hem kwalijk. Zeker omdat Nederland hem als Hoofdpiet ook als 'aanvoerder' van de pieten ziet."

"Sinds de schadeclaim, 50.000 euro, van de erven Anton Geesink, 5 jaar terug, ben ik niet meer zó geschrokken", laat de cabaretier weten via Twitter.  "Maar geen paniek." De familie van de overleden judoka vond dat de cabaretier Geesink te vaak negatief had neergezet. 

Vorig jaar pleitte Van Muiswinkel nog voor een aanpassing van het uiterlijk van Zwarte Piet.