Mark Rutte vindt het vieren van kerst specialer dan het vieren van oudjaar. De premier voelt tijdens kerstmis dat er een 'nieuw begin' staat te wachten.

"Voor mij voelt kerst als een nieuwe start, waarmee je met familie en vrienden bij elkaar bent. Ik zit dan niet onder de kerstboom over mijn werk na te denken. Gewoon gesprekken over het leven. Mijn vriendenkring zit helemaal buiten de politiek, het merendeel heeft ook niets met de VVD", zegt Rutte in gesprek met het AD.

Rutte noemt zichzelf gelovig, maar gaat daarom met kerst niet opeens vaker naar de kerk: "Ik ben gelovig, dus ik vind kerst wel mooi natuurlijk, als christen. Maar het is niet zo dat ik er die weken extra bij stilsta. Ik ben ook niet dagelijks bezig met mijn geloof. Ik ga wel naar de kerk, nou ja, af en toe, te weinig. Dus om dan met de kerst ineens wel te gaan, vind ik ook niet zo heel sterk."

'Heerlijke tijd'

Volgens Rutte is kerst "gewoon een heerlijke tijd". De premier benut de vrije tijd die met de feestdagen gepaard gaat om te lezen, vrienden op te zoeken en om bij familie te zijn.

Het organiseren van kerstdiners laat hij echter aan anderen over: "Ik ben geen geweldige koker. Als ik zou beweren dat ik voor het kerstdiner zorg, gaan mijn vrienden brieven schrijven naar de krant. Ik eet het wel graag op (lacht).''