Cindy Crawford (49) wil geen ideaal voor leeftijdsgenoten zijn

Cindy Crawford maakte deel uit van een van de eerste generaties supermodels en heeft ook op 49-jarige leeftijd nog steeds veel modelklussen. De Amerikaanse wil echter niet dat leeftijdsgenoten haar als ideaal zien.

"Voor de duidelijkheid, ik voel me vooral verantwoordelijk over hoe ik mezelf neerzet, niet voor een algemeen beeld over hoe een vrouw van mijn leeftijd eruit moet zien. Schoonheid is geen one size fits all", zegt het model met de kenmerkende moedervlek boven haar lip in gesprek met Vogue.

"Voor mij zijn schoonheid en vrouw-zijn heel divers. Het is niet alleen lang haar of hoge hakken. Het is aan iedereen zelf om te bepalen wat het is. Dat vind ik trouwens ook een cadeau van ouder worden: je leert jezelf steeds beter kennen, je weet wie je bent, wat je passies zijn en je voelt je lekkerder in je lijf."

Supermodellen

In de jaren negentig maakte Crawford deel uit van een roemruchte supermodellengroep, bestaande uit onder meer Naomi Campbell, Christy Turlington en Linda Evangelista.

Het was een tijd waarin Crawford op ieder feestje werd uitgenodigd, maar die populariteit wierp ook raadsels op zegt ze.

"Ik heb altijd onderscheid gemaakt tussen Cindy het model en Cindy de vrouw. Cindy het model is zelfverzekerd tijdens een shoot, professioneel, ze weet wat ze wil. Als Cindy de vrouw heb ik net als iedereen goede en slechte dagen.(...) Door dit duidelijk te scheiden ben ik er, denk ik, redelijk nuchter onder gebleven. Dat neemt niet weg dat mensen wel veel van je verwachten, omdat ze je overal gezien hebben. Vooral toen ik jonger was had ik daar moeite mee. Willen ze míj zien of een wandelende cover? Dat hield me soms weleens tegen om op een uitnodiging in te gaan, zoals een paar dagen vertoeven op een jacht van Armani."

50

Crawford wordt volgend jaar 50 en met de toenemende leeftijd lijkt de eerder beschreven druk af te nemen: "Nu ik bijna vijftig ben, voel ik die druk niet meer zo. Ik ben niet meer bezig met andermans verwachtingen, alleen met die van mezelf."

Lees meer over:
Tip de redactie