AMSTERDAM - André Hazes is dinsdagavond gecremeerd in het crematorium van begraafplaats Westgaarde in Amsterdam. Familie en vrienden namen in besloten kring afscheid van de afgelopen donderdag overleden volkszanger.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Ondanks het besloten karakter stond bij het crematorium een groepje fans klappend langs de weg. Ze legden bloemen op de lijkwagen om hun idool de laatste eer te bewijzen.

'Enorm hoog'

De afscheidsceremonie maandagavond in de Amsterdam ArenA, die wel openbaar was, is via de televisie door ruim 5 miljoen mensen bekeken. Kijk- en LuisterOnderzoek noemt de score "enorm hoog".

Mensen uit alle lagen van de bevolking schakelden in. Telecombedrijven zagen dat het aantal gesprekken met de mobiele telefoon na afloop drie keer hoger was dan normaal.

Nummer 1

De zanger is dan dood, zijn cd's zijn niet aan te slepen. De single 'Zij gelooft in mij' wordt woensdag opnieuw uitgebracht. De film met de gelijknamige titel komt als dvd in de schappen. Van de single hebben platenwinkels al 35.000 exemplaren besteld. Platenmaatschappij EMI verwacht een nummer-1-notering. Het zou de eerste keer zijn dat dat met een Hazes-nummer gebeurt.

Nederlandse radiostations draaiden 'Zij gelooft in mij' dinsdag rond het middaguur als hommage aan de overledene. Het tweede nummer op het schijfje is het liedje 'Ach, je bent er maar heel even', dat door Hazes met zijn vrouw Rachel in een feestelijke bui is opgenomen. Het is nooit eerder uitgebracht.

Geen geheimzinnigheid

Het stadium van echt rouwen om André Hazes is het Nederlandse volk al voorbij, stelt klinisch psycholoog J. Blanksma. Wegens de open manier van leven van Hazes en omdat er rond hem geen geheimzinnigheid heerste, konden zijn fans het verlies snel verwerken.

Volgens Blanksma is "het wel lekker om een beetje te treuren." Uit recent Brits onderzoek blijkt dat mensen die publiekelijk rouwen, daar vaak zelf een goed gevoel aan willen overhouden.

Halleluja

IKON-pastor ds. Bram Grandia noemt de bijeenkomst in de Amsterdam ArenA een "geladen volksliturgie" die recht deed aan de zanger als "liturg van het volk". Levensliederen als die van Hazes fungeren nu als vroeger de psalmen uit de bijbel, aldus de predikant. "Het 'olé, olé, olé, olé' klonk als een seculiere versie van 'Halleluja, Halleluja' (Looft de Heer)".

Buitenlandse correspondenten kijken met verbazing naar de massale rouw om het overlijden. "Dat mensen zoveel gevoel naar buiten brengen, dat zie je niet elke dag in Nederland", aldus een Zwitserse journalist. Enkele correspondenten trof de gelijkenis met de massale rouw na de moord op Pim Fortuyn in 2002. Een BBC-verslaggever vermoedt "een nieuwe trend".