Hans Kesting kwam laat uit de kast, zo vindt hij zelf. De 55-jarige acteur dacht lange tijd dat homoseksualitieit iets onbehoorlijks was.

"Pas tijdens het eerste jaar van de Toneelacademie in Maastricht heb ik mijn ouders verteld over mijn homoseksualiteit", vertelt hij in gesprek met de Volkskrant.

"In Maastricht woonde ik met een jongen en meisje samen. Met die jongen sliep ik in een bed en had ik seks. In het weekend ging ik naar mijn ouders in Rotterdam, waar ik nog een vriendin had."

Uiteindelijk was er in het hoofd van Kesting sprake van "totale paniek en schuldgevoel". "Ik sprak er met een klasgenote over en die zei toen: 'Stel je voor dat je morgen komt te overlijden en je ouders zouden van anderen moeten horen dat je homoseksueel was, dat zou je toch niet willen?'"

Lange brief

Door die opmerking besloot de acteur het zijn ouders te vertellen. Hij schreef in de trein naar huis een lange brief, maar zijn ouders waren afwezig op het moment dat hij de brief wilde geven.

Een dag later belde Kesting zijn moeder, met de hulp van een goede vriend van zijn broer. "'We weten het al', zei ze. Ze had mijn was gedaan en de brief in mijn achterzak gevonden."

Crisismomenten

"Mijn moeder was eigenlijk een eenvoudige vrouw, maar op de crisismomenten in mijn leven - toen ik haar vertelde over mijn homoseksualiteit en later mijn hiv-positiviteit - was zij de sterkste van de hele familie. Ze reageerde er verstandig op en wist precies de juiste dingen te zeggen."