Lange Frans is zijn cocaïneverslaving al twintig maanden de baas. De zanger zegt veel steun te hebben gehad van zijn collega Thomas Berge.

"Hij (Berge, red.) is nog rigoureuzer gestopt. Hij is naar een afkickkliniek geweest. Ik heb er met hem over gesproken en daar heb ik veel positieve energie van gekregen", zegt Lange Frans (Frans Frederiks) in gesprek met Panorama.

"Het is natuurlijk supermoeilijk om er met iemand over te praten die niet weet wat het is, maar hij heeft in hetzelfde schuitje gezeten. Dat soort gesprekken kan je heel erg helpen in je eigen proces."

Frederiks kampte een tijd lang met een cocaïneverslaving, maar leeft op dit moment naar eigen zeggen gezonder dan ooit: "Ik sport meer, eet meer groenten en minder vlees. Als je je lichamelijk en geestelijk goed voelt, is de drang kleiner om naar andere middelen te grijpen."

Regelmaat

Wel zegt de 35-jarige Frederiks nog steeds enige moeite te hebben met zijn alcoholconsumptie. 

"Ik drink nog steeds te veel. Ook met te veel regelmaat. (...) Maar ik heb mijn alcoholgebruik beter onder controle dan ooit. Het gebruik van drugs, vooral coke, hing ook erg samen met het gebruik van alcohol. Het gebeurde bijna nooit dat ik niet flink aan de borrel had gezeten voor ik aan de coke ging. Dat ging hand in hand. Op een gegeven moment zat ik drie, vier avonden per week aan dat spul. Ik was er ook heel goed in."

Op 19 december staat Lange Frans samen met onder meer Thomas Berge en Jeroen van de Boom in de Amsterdamse Panama.