MEMPHIS - Memphis verwacht vrijdag tegen de 100.000 mensen bij Graceland, het huis waar Elvis Presley woonde, om te herdenken dat de rock 'n' roll legende die dag 25 jaar geleden overleed. De avond voor de herdenking verzamelden zich zo'n 50.000 mensen bij het huis voor de traditionele nachtwake. Fans kunnen tot in de vroege ochtend met kaarsjes rond Elvis' graf in de tuin van Graceland lopen.
Elvis Presley

Onder hen is Jane Anderson, voorzitter van een Elvisfanclub in Shreveport (Louisiana). Zij was erbij toen de traditie van de nachtwake spontaan begon, op de eerste verjaardag van Elvis' dood. "En we zijn er nog steeds. We voelen Elvis' aanwezigheid in de bomen en achter het hek." De Nederlandse fanclub,
It's Elvis Time

Onweersbui

Verder zijn er veel Britten, Noren, Duitsers en Brazilianen. De festiviteiten dreigden in eerste instantie in het water te vallen. Juist toen de fans zich begonnen te verzamelen trok een onweersbui over Memphis. Velen stonden in de rij met paraplu's en laarzen aan. Ook viel enige tijd de stroom uit door een blikseminslag. Maar een woordvoerder van Graceland zei dat van afgelasten geen sprake kon zijn. "De fans hebben de hele dag staan wachten. We gaan door met de nachtwake."

Heel Memphis is vergeven van de Elvismanie. "Welkom Elvisfans", staat er op spandoeken die overal in de stad zijn terug te vinden: van het vliegveld, waar Elvishits uit de speakers klinken, tot supermarkten. De Kamer van Koophandel in Memphis heeft berekend dat Elvis Week de stad tussen de 30 en 40 miljoen dollar heeft opgeleverd. Jaarlijks brengt de 'King' voor Memphis ongeveer honderd miljoen dollar in het laatje.

Priscilla en Lisa Marie

Vrijdag is er een concert waar Elvis' vroegere begeleiders op zullen treden. Aangenomen wordt dat zijn vrouw Priscilla en zijn dochter Lisa Marie, die deze week met acteur Nicholas Cage trouwde, daar aanwezig zullen zijn. Veel fans vinden het vreemd dat de Nederlandse dj Junkie XL, die dit jaar de populaire remix van Elvis' A little less conversation maakte, niet is uitgenodigd. Het nummer kreeg deze week een gouden plaat en de videoclip is de hele dag op grote videoschermen in Memphis en Graceland te zien.

/ACHTERKLAPElvis recordhouder nummer 1-hitsVan boerenjongen tot popidool