Paul Groot speelt binnenkort de hoofdrol in de musical over het leven van Robert Long. Hij merkt dat hij in vergelijking met de zanger bescheiden is.

Dat vertelt hij in gesprek met NRC.

De 48-jarige acteur is opgegroeid met shows van de cabaretier. "Als jonge jongen vond ik zijn openheid en brutaliteit inspirerend. Vooral van zijn zelfverzekerdheid was ik onder de indruk."

"Als gast bij RUR, de talkshow van Jan Lenferink, maakte hij er geen geheim van dat hij met Jan en alleman de koffer indook, dat hij dat zijn volste recht vond en wat iedereen er van vond maakte hem geen donder uit. Mijn bek viel open."

Brutaal

Groot vindt zichzelf echter niet zo brutaal als Long. "Ik ben van het bescheiden soort. Dat maakt het ook bevrijdend om dat soort onbehouwen karakters te kunnen spelen."

Wel begint het bij de Koefnoen-acteur te jeuken zodra hij beelden van het luidruchtige verzet van inwoners van Steenbergen ziet. "Als ik daar zou wonen zou ik flink om me heen maaien. Wat een gepenkoppen! Wat een treurigheid."

Vriendschap

De voorstelling gaat over de vriendschap van Long en Leen Jongewaard die in de jaren tachtig samen theaterproducties maakten. Jeremy Baker (ook Koefnoen) zal Jongewaard gaan spelen.

Robert Long, die in 2006 op 63-jarige leeftijd overleed, was een zanger, schrijver, cabaretier en presentator. Hij schreef liedjes waarin hij stelling nam over het milieu en seksuele tolerantie.