Prins Bernhard van Oranje (45) is genezen van lymfeklierkanker, die hij in 2013 kreeg.

Dat vertelt hij aan nrc.next.

"Wie kanker overleeft, heeft het geluk dat de medicijnen aanslaan. Het is geen kwestie van energie of wilskracht", stelt hij.

De prins is zich ervan bewust dat hij een kleine kans had om de ziekte te overleven. "Bij 50 procent van de mensen die hebben wat ik had, slaat de chemo aan. Een grote kans dus dat ik het niet zou overleven. Ik had niet alleen tumoren in mijn darmen, maar ook een tumor in mijn hartklep."

"Bij een slinkende darmtumor krijg je 'maar' een acute darmperforatie, bij een te snel slinkende harttumor scheurt je hart. Door die harttumor heb ik een maand op de intensive care gelegen."

Ziekte van Crohn

Bernhard, de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, wordt ook al jaren behandeld voor de ziekte van Crohn. In 2008 werd de prins geopereerd aan een goedaardige vernauwing van zijn darm.

De prins, voluit genaamd Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau van Vollenhoven, is sinds de troonswisseling van 30 april 2013 geen lid meer van het Koninklijk Huis. Bernhard jr. is sinds 2000 getrouwd met Annette Sekrève. Het echtpaar heeft drie kinderen, een dochter en twee zoons.