De eetstoornis waarmee Marly van der Velden als tiener kampte, sloop er vanzelf in. "Ik merkte dat ik me prettig voelde bij lijnen, het werd steeds meer een soort van sport. Ik verloor mezelf erin."

Als gevolg van anorexia belandde Marly op 15-jarige leeftijd in het ziekenhuis, vertelt ze in De Telegraaf.

"Op een gegeven moment ging ik steeds meer voedsel elimineren, de lijst van 'verboden dingen' werd steeds langer. Het was een gevoel van controle hebben, terwijl ik de controle juist volledig kwijtraakte toen ik in het ziekenhuis terechtkwam. Maar die link zag ik niet. Ik ben twee maanden opgenomen."

"Het begint met een lage eigenwaarde en een schuldgevoel over eten, dat kan resulteren in problemen", weet Van der Velde (25).

Waarschuwen

De GTST-actrice waarschuwt jonge meiden tegenwoordig voor de eetstoornis. "Meiden die ontevreden zijn over hun gewicht, hebben vaak een gezond BMI. Ze denken dat ze door dun te zijn gelukkig kunnen worden."

De atcrice is van plan veel te praten met haar dochter Sammie Rose van één. "Ook over minpuntjes. Ik ga haar zeggen dat ze veel moet houden van zichzelf. Dat ze mooi is en dat perfecte mensen niet bestaan."