Het boek dat Emile Ratelband onlangs uitbracht, blijkt niet geheel door hemzelf te zijn geschreven. De vrouw die meewerkte aan het boek, maar niet in de colofon genoemd wordt, heeft besloten de positiviteitsgoeroe aan te klagen.

De Telegraaf schrijft dinsdag dat de schrijfster en eindredactrice geld zou ontvangen van Ratelband, maar dat tot op heden niet heeft gekregen.

Ramona, die niet met haar volledige naam genoemd wil worden, werd door de positiviteitsgoeroe gevraagd een boek te schrijven over de liefde die hij voelde voor zijn overleden vriendin Gitta. De twee namen steeds hoofdstukken door, waarna de schrijfster doorging.

Na wekenlang aan het boek te hebben gewerkt en de tekst af te hebben, kreeg Ramona naar eigen zeggen alleen nog boze reacties van Ratelband. Hij zou haar gemaild hebben dat hij haar teksten had moeten laten herschrijven en dat dat hem geld had gekost.

'Spookschrijfster'

Uiteindelijk is Ramona, die door de krant de 'spookschrijfster' van het verhaal van Ratelband wordt genoemd, niet genoemd in de colofon. Een ghostwriter, of spookschrijver, is iemand die schrijft onder andermans naam, op diens verzoek.

Ramona heeft de positiviteitsgoeroe nu aangeklaagd om alsnog het beloofde bedrag te ontvangen. "Het is verschrikkelijk wat deze man allemaal aanricht. Een rechtszaak over nog geen 1000 euro."