Mentalist Uri Geller geniet ervan dat verschillende mensen hem onderuit willen halen. Hij zegt er zelfs dankbaar voor te zijn.

Dat vertelt hij in gesprek met NU.nl.

De 68-jarige Israëliër heeft naar eigen zeggen vaak te maken met personen die hem willen ontmaskeren. "Ik ben eigenlijk een meester op het gebied van publiciteit. Dat zeg ik zonder schaamte. De mensen die mij onderuit willen halen, doen iets fouts: iedere keer als ze iets slechts over mij zeggen, is dat weer goed voor mijn publiciteit."

"Ik wil die mensen graag een bosje bloemen sturen. Zij hebben mij aan mijn succes geholpen. Wat ik wil zeggen: controverse is goed voor je. Ik vind het dus allemaal goed wat die mensen schrijven, zolang ze maar mijn naam goed spellen."

Mindmasters Live

Geller is vanaf vrijdagavond wekelijks te zien bij het SBS 6-programma Mindmasters Live. Daarin zoekt hij samen met Walter Rolfo en een jury van tien leden naar de beste mentalist op dit moment. De winnaar mag optreden op het Festival of Magic in Saint Vincent in Italië.

De jury, die De Raad van 10 wordt genoemd, bestaat onder meer uit Peter R. de Vries, Monique Smit, Sabia Boulahrouz en boer Geert. "Ik ken ze eerlijk gezegd allemaal niet. Wel heb ik de controverse rond Sabia's zwangerschap gevolgd. Wat is dat erg! Waarom is het zo bijzonder om over haar zwangerschap te roddelen? Het is dus bijzonder om haar in het programma te zien. Ik kan niet wachten om haar te ontmoeten."

Publiek verrassen

De mentalist hoopt met het programma de kijker te vermaken, al heeft hij ook door dat door de komst van internet het tegenwoordig moeilijker is geworden om mensen te verrassen. "Je kunt zo op internet een indrukwekkend filmpje vinden. Maar dat betekent niet dat Mindmasters heel saai wordt."

"Mijn succes is - ik wil niet opscheppen - dat ik origineel ben. Een sleutel tot succes is creativiteit. Ik wil dan ook dat de kandidaten van Mindmasters Live origineel zijn. Pas dan kun je het publiek verrassen."

Geld

De Israëliër zegt dat hij door zijn creativiteit succesvol is geworden. "Maar ik heb nu niet meer de drang om nog meer succes te hebben. Ik geef niet meer om geld. Geld motiveert mij niet meer. Ik heb genoeg gehad. Ik heb zelfs mijn grote huis ingeruild voor een klein huis. Het meeste geld geef ik tegenwoordig aan goede doelen.

"Ik wil mijn creativiteit delen", vertelt Geller stellig. De mentalist merkt ook dat dat gewaardeerd wordt. "Ik krijg dagelijks iets van tweehonderd mailtjes, vooral van Nederlandse kinderen. Ze vragen: meneer, hoe buig ik een lepel? En dan zeg ik: vergeet dat maar. Ga vooral richten op school. Geloof in jezelf. Wees een positieve denker en ga naar de universiteit. Ga nooit roken, neem ook nooit drugs."