Michael Jackson wordt vaak onder de loep genomen door journalisten van de roddelpers, maar nu heeft de zanger studenten als zijn critici. Op de universiteit van Yale wordt een college over de popster gegeven.

Achttien studenten van verschillende Amerikaanse universiteiten discussieerden over verschillende aspecten van Jackson's leven. Zo kwam zijn seksualiteit, huidskleur, artistieke en muzikale kwaliteiten aan bod op de eerste wetenschappelijke bijeenkomst over Michael Jackson's leven.

"Jackson is in vele opzichten de eerste zwarte man die buiten zijn eigen huidskleur populair werd in de 20e eeuw", vertelt Seth Clark Silberman, een hoogleraar aan de universiteit van Yale. "Hij is voor onze ogen opgegroeid en daarom hebben veel mensen een mening over Jackson." Andere universiteiten hebben in het verleden colleges gegeven over Madonna en andere popsterren.

De colleges gaan niet diep in op de rechtszaak wegens kindermisbruik die nu tegen Wacko Jacko loopt, maar aan de orde komt wel de media-aandacht. In januari begint het proces tegen de zanger. Jackson zegt onschuldig te zijn. Toch discussiëren de deelnemers over pedofilie en zijn vermeende homosexualiteit.