Daphne Deckers merkt dat ze steeds meer moeite begint te krijgen met de jaargetijden. Ze constateert dat ze een herfstdip heeft.

Dat schrijft ze vrijdag in haar column in Vrouw.

De vrouw van Richard Krajicek wordt er niet vrolijk van als het zo lang donker blijft. "Als ik 's ochtends opsta, is het nog donker. En als ik 's avonds naar huis rijd, is het alweer donker."

"Ik ben sowieso een beetje gevoelig voor veranderingen (ik hoor mijn kinderen verzuchten: een beetje?), maar de laatste jaren merk ik dat ik ook moeite krijg met de jaargetijden. En dan vooral met de overgang van licht naar donker", vertelt ze.

Effecten

Hoewel de 46-jarige presentatrice niet wil overdrijven, voelt ze wel de effecten van het donkere seizoen. "Zo kan ik 's ochtends wat moeilijker uit bed komen, en de rest van de dag heb ik (daardoor?) minder energie. In de zomer voel ik dit soort droevigheid nooit!", vervolgt ze.

"Nu las ik dat er inderdaad zoiets bestaat als een 'herfstdepressie' of een 'winterdip', waarbij sombere gevoelens worden veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. Aangezien niet iedereen hier last van heeft, moet je blijkbaar een beetje gevoelig zijn voor het fenomeen van de vallende blaadjes. Nou, dat ben ik."

Feestdagen

Toch kijkt Deckers uit naar de komende maanden. "Opeens realiseer ik me dat het buiten weliswaar donker en guur is, maar dat mijn verjaardag weer voor de deur staat, en daarna die van Richard, en dat we straks weer pakjesavond hebben, en de feestdagen."