Scenariste Maria Goos heeft tijdens het schrijven van het vervolg op Volgens Robert, waarin haar ex-man Peter Blok een hoofdrol speelt, gemerkt dat ze niet meer met hem kan samenwerken.

Dat vertelt ze maandag aan nrc.next.

De vier jaar jongere Blok ging na een huwelijk van 33 jaar bij haar weg, omdat hij verliefd was geworden op tegenspeler Tjitske Reidinga, met wie hij in het toneelstuk De Tijd Voorbij een getrouwd stel speelde.

In het vervolg van de tv-serie speelt niet Blok de hoofdrol, maar Jacqueline Blom. Zij speelt in Volgens Jacqueline de rol van Jacqueline, die na de scheiding een eigen leven moet beginnen. Aanvankelijk was dat niet het idee van het verhaal, maar Goos merkte tijdens het schrijven dat ze niet meer verder kon met Volgens Robert.

Ernstig

"Ik kon die ironische, speelse toon niet meer toepassen", vertelt de ex-vrouw van Blok. "Volgens Robert speelt luchtig met de stereotypes van een midlifecrisis. Daarvoor is het nu veel te ernstig geworden."

Het was voor Goos moeilijk om een scheidingsdrama te schrijven, terwijl ze zelf in een scheiding lag. Toch speelt Blok in het vervolg nog wel een rol.

"Ik had hem nodig om dit verhaal te kunnen vertellen. Maar in de loop van de afleveringen gaat hij steeds minder een rol spelen."