Roman Polanski wordt niet uitgeleverd aan VS

De Poolse rechtbank heeft vrijdag besloten Roman Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. De regisseur wordt verdacht van het misbruiken van een destijds minderjarig meisje.

De regisseur was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, hij bleef vanwege "emotionele redenen" thuis, zo liet zijn advocaat weten.

Het Poolse Openbaar Ministerie kan nog tegen de beslissing in beroep gaan. Als ook dan het uitleveringsverzoek wordt afgewezen, is het aan de minister van Justitie om een definitieve beslissing te nemen

Dertien jaar oud

De VS wil dat Polanski terecht wordt gesteld in een zedenzaak uit 1977. De regisseur zou destijds een meisje van dertien jaar oud hebben misbruikt. 

Polanski bekende in 1977 schuld in de misbruikzaak en kreeg in ruil daarvoor 42 dagen celstraf. Een jaar later ontvluchtte hij de VS uit angst dat hij alsnog een jarenlange celstraf zou krijgen.

De VS vaardigde toen een arrestatiebevel tegen hem uit. Nadat de 82-jarige filmmaker in 2014 aan de slag ging met een film in Polen vroeg de VS het land om Polanski uit te leveren.

In december 2014 werd het verzoek van Polanski om de aanklacht tegen hem te laten vallen afgewezen.

Lees meer over:
Tip de redactie