Ramsey Nasr is onlangs naar de Noordpool geweest en heeft daar geleerd dat hij nederigheid zoekt in zijn leven.

Dat vertelt hij in gesprek met nrc.next.

In het verleden is de voormalig Dichter des Vaderlands meerdere keren op poolexpeditie geweest. Hij heeft over die avonturen geschreven. "Dat waren hele ingrijpende reizen. Je sjouwt je eigen eten, moet eindeloos lopen, slaapt in tenten en 's nachts sta je op wacht vanwege de ijsberen. We hadden twee geweren en een alarmpistool mee."

"Soms ging ik er in mijn eentje opuit, naar een lege hut, uren wandelen verderop. Dan kon ik volledig opgaan in een muisstille, witte wereld, zonder wegen, zonder mensen, met een geweer op mijn rug. Dat was een van de mooiste ervaringen van mijn leven."

Echte leven

Nasr merkt dat hij het echte leven heeft ervaren. "Er is geen plek op aarde waar je als mens zo totaal overbodig bent. Je doet er niet toe, sterker: je bent ongewenst. Op de Noordpool ben je niks, onderdeel van de voedselketen. Je bent niet belangrijker dan een plankton, of een ijsbeer."

"Die nederigheid zoek ik in mijn leven. IJdelheid en zelfvoldaanheid zijn neigingen die ik wil bevechten. Omdat ik denk dat je daar een aangenamer mens van wordt. Ik ben niet nederig van nature, dat mag je best opschrijven", besluit hij.