Katja Schuurman slikt medicijnen tegen dwanggedachten en dwangneuroses.

Dat vertelt ze in gesprek met Het Parool.

De 40-jarige presentatrice heeft die dwanggedachten waarschijnlijk van haar moeder gekregen, die zelf 'gekmakende' dwanggedachten had.

"Op de lange termijn heeft een ouder met zo'n ziektebeeld natuurlijk wel effect op wie je wordt. Ik ben, denk ik, meer dan gemiddeld met mensen bezig", vertelt Schuurman.

"Dat ik ze probeer te peilen en dat ik de neiging heb ze een reikende hand toe te steken. Ook als niemand dat van mij verwacht. En ik heb zelf dwanggedachten. Dankzij de medische wetenschap worden die gedachten trouwens gedempt, net als bij mijn moeder tegenwoordig. Sterker nog: zij is al jaren weer de vrolijke, ondernemende vrouw die ze vroeger was."

Stabiliteit

Schuurman zegt dat ze de medicijnen moet slikken, want anders raast haar hoofd door. "Het is niet uit te leggen. Mijn gedachten kunnen met me op de loop gaan. Het is een zegen dat er pilletjes zijn die zorgen voor stabiliteit. Ik was er even mee gestopt tijdens mijn zwangerschap, ruim vijf jaar geleden. Sindsdien weet ik: ze zijn er nog steeds. Ik heb geaccepteerd dat het zo is."

Voor de presentatrice is het niet speciaal dat ze pillen moet slikken. "De een slikt pillen tegen gewrichtspijn of hoge bloeddruk, en de ander neemt iets tegen neuroses", besluit ze.