AMSTERDAM - "Nederland verliest een icoon." Dat stelde collega-zanger Marco Borsato in een reactie op de dood van André Hazes. "Hij was simpelweg de grootste in het levenslied. Je kon van zijn muziek houden of niet, maar dat hij de beste was, stond buiten kijf."

Borsato herinnert zich nog de hoogtijdagen van de zanger jaren tachtig. "Als kroeg kon je wel sluiten als je geen platenbak met Hazes had. Er is geen mens dat nog nooit een pilsje heeft gedronken tijdens zijn nummers 'De Vlieger' of 'Een beetje verliefd'."

De zanger maakt een diepe buiging voor zijn overleden collega. "Iedere zanger wenst zo dicht bij zijn publiek te staan als Hazes."

Koos Alberts

Ook volkszanger Koos Alberts is zwaar aangedaan door het overlijden van collega André Hazes. "Het is een kanjer van een zanger. Heel erg dat hij van ons is heengegaan. Het is vreselijk."

Volgens Alberts waren Hazes en hij een voorbeeld voor elkaar. "Wat hij deed, wilde ik ook." De zangers spraken elkaar regelmatig.

'Het werd Hazes allemaal te veel'

"Het kan je in een mensenleven te veel worden. Dat is met Dré het geval geweest." Dat stelde zanger Lee Towers in een reactie op de dood van collega André Hazes. "Het is in- en intriest, ook hoe hij zich de laatste tijd al voelde. Zijn gezondheid was al lange tijd erbarmelijk."

Hazes was een overgevoelige man, vertelde Towers. "Hij heeft zoveel meegemaakt in zijn leven. Er zijn mensen die dat langs zich kunnen laten glijden, maar Dré niet. Alles wat hem overkwam, greep hem tot in het diepst van zijn ziel aan. Op een gegeven moment kan het dan niet anders dan dat je jezelf psychisch opblaast."

Towers kende de zanger al bijna dertig jaar. "We zijn samen begonnen in de muziekwereld. We zouden allebei binnenkort ons jubileum vieren. Hij was vroeger al heel impulsief, die eigenschap heeft hij nooit verloren. Daarmee zat hij zichzelf ook heel vaak in de weg."

De Rotterdamse volkszanger sluit zich verder aan bij collega Marco Borsato. "Nederland is een icoon verloren. De lege plek die Dré achterlaat zal nooit worden opgevuld."