Tofik Dibi heeft een boek geschreven over zijn leven en zijn biseksualiteit. "Dit is geen 'ik ben eindelijk vrij en nu is alles cool'-verhaal", zegt hij in een interview met de Volkskrant.

De 34-jarige Dibi kreeg altijd veel vragen over zijn geaardheid, maar ontweek het antwoord altijd. Hij zat jarenlang in de Tweede Kamer voor GroenLinks, waarin hij zich onder meer inzette voor homoseksuelen. 

"Ik kon geen spiegel voor hen zijn, maar wel hun vrijheid verdedigen", zegt hij in het interview.

Dibi is benieuwd hoe het boek valt bij zijn familie in Marokko. "Er zullen gasten zijn die voortaan met een boogje om me heen lopen."

Djinn

Het boek, dat vrijdag uitkomt, is getiteld Djinn. De titel verwijst naar de Islamitische overlevering, waarin het staat voor een onzichtbaar, bovennatuurlijk wezen dat bezit kan nemen van mensen, schrijft de krant. 

Dibi zag zijn biseksualiteit zelf ook lange tijd als iets dat weer weg kan gaan. "Als ik het een naam geef, wordt het tastbaar."

"Met mannen voel ik een sterkere emotionele connectie. ik heb ook geflikflooi en flirtacties gehad met meisjes, tot niet eens zo heel lang geleden, maar nu zie ik eerder voor me dat ik een relatie krijg met een man dan met een vrouw."