Vin Diesel voelt geen angst als hij denkt aan de dood. "Dan zou ik niet mijn eigen stunts doen."

Dat zegt de acteur in een interview met NU.nl.

"Ik denk dat het een deel is van onze natuur. Het helpt je om het leven in perspectief te plaatsen en te waarderen", aldus de acteur, die in 2013 een van zijn beste vrienden, acteur Paul Walker, verloor.

Vin Diesel heeft het in interviews regelmatig over het verlies van zijn vriend, over hoe hij hem mist en hoe hij het leven meer waardeert, omdat hij weet dat het zo voorbij kan zijn.

Het overlijden van Walker had een grote impact op het leven van de acteur: niet alleen emotioneel, maar ook in zijn werk merkte hij dat. De opnames van de zevende Fast & Furious-film kwamen in gevaar, waardoor Vin Diesel, die ook producent is van de film, andere projecten op een zijspoor plaatste.

Bekijk een deel van het interview:

Onsterfelijkheid

Dat gebeurde ook met de film The Last Witch Hunter, waarover de acteur in 2013 al zei eraan te gaan werken. De film over heksenjager Kaulder, die vanwege zijn onsterfelijkheid op slechte heksen kan jagen zonder gevaar te lopen, werd vertraagd. Toch is Diesel in zijn achterhoofd veel bezig geweest met de film en heeft zijn rol als de onsterfelijke Kaulder hem aan het denken gezet over het leven en de dood. Zou hij onsterfelijk willen zijn?

"Ik denk dat iedereen denkt: 'Ja! Ik zou voor altijd willen blijven leven!'. Maar nu ik maandenlang dit personage heb gespeeld en heb kunnen nadenken over wat het echt zou betekenen, zeg ik 'nee'. Boven alles lijkt onsterfelijk zijn mij ontzettend sneu."

"Iedereen om je heen gaat dood. Het lijkt me een heel eenzaam bestaan", aldus Diesel, die vertelt dat de rol hem ook aan het denken zette over zijn favoriete boekenreeks. De acteur is groot fan van boeken van J.R.R. Tolkien (Lord of The Rings, The Hobbit).

"Ik ging er anders naar kijken. Net als iedereen dacht ik dat het verhaal draaide om die ring. Maar toen ik kort geleden terugkeek, kreeg ik door dat het in de kern over het thema dood gaat. In De Silmarrillion is er een god die twee rassen schept: mensen en elven. Hij heeft een voorkeur voor de mens, en wat geeft hij ze? Inderdaad: sterfelijkheid!"

Ontzettend eenzaam

Elijah Wood, die in de verfilming van Vin Diesels favoriete boeken een hoofdrol heeft, speelt ook in The Last Witch Hunter. De acteur zegt regelmatig te hebben gefantaseerd over onsterfelijkheid.

"Ik denk dat iedereen dat doet. Ik denk dat je als mens altijd over dat soort dingen nadenkt: hoe zou het zijn als het leven niet tot een einde komt? Maar ik denk dat de negatieve kanten van onsterfelijkheid stukken zwaarder wegen dan de positieve kanten. Het belangrijkste onderdeel van een mens zijn, is dat je een band hebt met anderen: je familie, je vrienden, de mensen waarop je verliefd wordt. Het idee dat je langer leeft dan al die relaties, is volgens mij ontzettend eenzaam."

Hoewel actrice Rose Leslie (Game of Thrones) het eens is met haar collega's, voelt zij de angst voor de dood wel. "Ik ben absoluut bang voor de dood. Je moet er ook niet mee sollen. Het is eng, maar ook onvermijdelijk."