AMSTERDAM - Een deel van de nalatenschap van de in 2002 overleden Boudewijn Büch is woensdag geveild door veilinghuis Sotheby's en heeft 400.000 euro opgebracht. Onder de titel 'De schatkamer van een werelreiziger' gingen onder meer meubels, cd's, dvd's en popart van Andy Warhol, klokken, opgezette vlinders en borstbeelden van Goethe, Napoleon en Elvis Presley onder de hamer.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De opbrengst ligt volgens een woordvoerder van Sotheby's "ruimschoots" boven de verwachting. Het veilinghuis ging uit van een bedrag tussen de 200.000 en 300.000 euro. De belangstelling was met 350 mensen enorm, stelde de zegsman.

Andy Warhol

Topstuk bleek een zeefdruk van Andy Warhol met de beeltenis van Mick Jagger die door beide artiesten is gesigneerd. Een Nederlandse koper legde 25.200 euro neer voor de afbeelding.

Een Rolling Stones-jasje dat Büch regelmatig droeg ging voor 1920 euro van de hand. Een 19e eeuwse globe die prominent in de woning van de verzamelaar hing, bracht 16.800 euro op.

Thema

Ongeveer 100.000 boeken en manuscripten van Büch worden bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem geveild. Dat gebeurt bij drie thematische veilingen vanaf november.

De totale opbrengst van beide veilingen gaat naar de nabestaanden van de schrijver.