Het bericht over de vermeende cocaïneverslaving van Wendy van Dijk in de meest recente Quote is onrechtmatig. De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat het artikel in het blad "schadelijk" is voor de reputatie van de presentatrice.

Dat is vrijdag bepaald.

De presentatrice daagde het blad voor de rechter na een artikel in het nieuwste nummer van Quote, waarin wordt gesuggereerd dat Van Dijk een cokeverslaving had en zich daarvoor heeft laten behandelen in een afkickkliniek.

De presentatrice eiste een schadevergoeding van 15.000 euro en een rectificatie van het tijdschrift. De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding zal later worden bepaald door de rechter.

"Het bericht van Quote geeft niet alleen een gerucht weer, maar kleurt ook zelf in dat het waar zou kunnen zijn", aldus de rechtbank.

Anonieme bronnen

De advocaat van het tijdschrift zei in de rechtszaal dat Quote van zes verschillende, anonieme bronnen te hebben gehoord over de vermeende verslaving van Van Dijk.

"Een goede bekende vertelde dat Wendy en haar man (Erland Galjaard red.) zijn opgepakt op de luchthaven van Ibiza, omdat ze een pakje coke in haar onderbroek had. Een vriend van een redacteur bij Quote vertelde daarnaast samen met de presentatrice en stylist Mari van der Ven te hebben gesnoven."

Namen

De namen van de bronnen van het blad werden tijdens de zitting niet bekendgemaakt, maar kunnen "in vertrouwen en met uitsluiting van Van Dijk" met de rechtbank worden gedeeld. Het blad heeft daarnaast aangeboden te kunnen tonen aan de rechtbank dat Van Dijk wel degelijk in een afkickkliniek heeft gezeten.

Quote heeft middels de advocaat duidelijk gemaakt een disclaimer te plaatsen op alle berichten die in de rubriek AchterQlap worden gezet. De disclaimer is niet overgenomen door digitale kiosk Blendle en dus zou Van Dijk bij hen moeten klagen, zo pleitte de advocaat van het blad.