Bill Cosby zal vrijdag onder ede een verklaring afleggen over zijn vermeende misbruik van een vijftienjarig meisje in 1974, maar die zal nog tot zeker december verzegeld blijven.

Een rechter in Los Angeles oordeelde woensdag dat de aanstaande verklaring van de komiek niet zomaar direct beschikbaar is voor het publiek.

Pas nadat Cosby's getuigenis uitgebreid door de rechter is bekeken, zal die in december bepalen welke delen van de verklaring openbaar zullen worden gemaakt.

De rechter maakte het besluit nadat Cosby een verzoek indiende voor de verzegeling van zijn getuigenis. Advocaat Gloria Allred was niet blij met het verzoek en meldde dat er meer transparantie in de zaak moet komen.

Allred vertegenwoordigt het vermeende slachtoffer Judy Huth, plus nog een grote groep van de vrouwen die afgelopen jaar naar buiten trad met beschuldigingen van seksueel misbruik door de beroemde ster. De advocaten van Cosby deden de beschuldigingen van Huth en anderen eerder al af als lasterlijk.

Verjaard

Een dag eerder werd bekend dat er nog een zaak tegen Cosby in de pijpleiding zit. Het nu 25-jarige model Chloe Goins claimt in die zaak dat ze eveneens in de Playboy Mansion is misbruikt door komiek, maar pas in 2008. De meeste van de inmiddels meer dan veertig naar buiten getreden slachtoffers kunnen de gang naar de rechtbank niet maken omdat de zaken verjaard zijn. De zaak van Goins is de enige die niet verjaard is. 

De zaak van Huth kan doorgaan omdat ze destijds minderjarig was.