Dean Saunders heeft een celstraf van acht maanden opgelegd gekregen. De rechtbank in Alkmaar acht het bewezen dat Saunders zijn ex-vriendin heeft mishandeld en de auto van haar ouders in brand heeft gestoken. 

Saunders kreeg bovendien een boete van 200 euro voor het bezit van een dolkmes.

Tegen Saunders was twee weken geleden drie jaar celstraf geëist wegens de brandstichting en de mishandeling en een boete van 200 euro wegens verboden wapenbezit. Zijn straf valt lager uit doordat de rechtbank anders dan het OM niet bewezen vindt dat bij de brandstichting mensenlevens in gevaar zijn gebracht.

Video: Acht maanden cel voor zanger Dean Saunders

Acht maanden cel voor zanger Dean Saunders
Acht maanden cel voor zanger Dean Saunders

Proeftijd

Omdat hij vorig jaar nog in zijn proeftijd zat na een eerdere veroordeling wegens huiselijk geweld, moet hij van de rechtbank een destijds voorwaardelijk opgelegde werkstraf van veertig uur alsnog volbrengen. Zijn ex moet hij 400 euro smartengeld betalen vanwege de mishandeling. Haar sloeg hij vorig jaar een hersenschudding en een gekneusde kaak.

Saunders ontkende twee weken geleden tijdens zijn proces - op het wapenbezit na - alle beschuldigingen. Het vonnis hoorde hij dinsdag merendeels hoofdschuddend en verontwaardigd aan. De zanger ging meteen na de uitspraak in hoger beroep.

Kinky date

De rechtbank liet in de uitspraak weinig heel van de verklaring van Saunders dat hij op de avond van de brandstichting voor ''best een kinky date" naar Apeldoorn was. Die avond stond de mobiele telefoon van Saunders vijf kwartier uit. Daarvoor en daarna straalde het toestel zendmasten in Hoorn aan.

Dat hij in die periode vanuit Hoorn op en neer naar Apeldoorn zou geracet op zoek naar een adres dat hij niet kon vinden, noemde de rechtbank ''volstrekt ongeloofwaardig en onaannemelijk".

Nagenoeg dezelfde kwalificatie hing de rechtbank aan zijn verklaring dat hij zijn ex eind vorig jaar niet zou hebben toegetakeld, maar dat zij zou zijn gevallen.

De rechtbank verwees onder meer naar een WhatsApp-chat tussen zijn ex en zijn broer Ben Saunders, die bij het incident aanwezig was. Daarin sprak de voormalige winnaar van The Voice of Holland zijn verontwaardiging uit over het optreden van zijn broer.