Wilson Boldewijn, voormalig nieuwslezer van RTL 4, kreeg in zijn leven meerdere malen te maken met racisme. Die situaties hebben de veertigjarige naar eigen zeggen assertiever gemaakt. 

"Mijn jeugd was niet zoals in het racistische zuiden van de Verenigde Staten, maar ik heb er toch een douw van gekregen. Het heeft iets betekend, ik heb het onthouden", zegt Boldewijn in gesprek met de Volkskrant.

"Ik denk dat de eerste keer bij de bekende chocomelgrap was: die moet je drinken om bruin te blijven. In Nederland worden die opmerkingen vaak onder het motto van humor gemaakt. Ik wil niet meer onderhevig zijn aan die grappen, waarom moet ik me daarvoor verontschuldigen?"

"Nederland is een prachtig land, ik ben blij dat ik hier ben geboren, er is vrijheid. Als ik een keer niet tegen een grapje kan, dat mag toch ook?"

Zwarte Piet

Volgens Boldewijn gaf de eerste generatie Surinamers geen weerwoord na zulke opmerkingen. Maar daar zit volgens de presenator verandering in.

"Binnenskamers werd al heel lang gesproken over Zwarte Piet. We zijn nu bij een generatie aangekomen die hier is geboren en die zich gaat uitspreken. Dingen die vanzelfsprekend waren, zoals bepaalde grapjes, gaan nu veranderen. Daar moet Nederland aan wennen."