Ferry Doedens verbleef deze zomer 28 dagen in een afkickkliniek in Thailand. Als het aan hem had gelegen, had de acteur daar nog wat langer gezeten.

"Ik kon niet langer blijven vanwege werkzaamheden hier", vertelde Doedens, bekend van Goeden tijden, slechte tijden, in Van der Vorst ziet sterren. "Als ik nog langer had kunnen blijven, had ik dat graag willen doen."

Desondanks keerde Doedens, die in Thailand afrekende met een cocaïneverslaving, met een goed gevoel terug naar Nederland. "Ik voelde me op dag 26 al zo oké dat ik terug kon." De belangrijkste les die hij in Thailand leerde was dat hij "het ook leuk kan hebben zonder die troep". "Ik ben een veel leuker persoon zonder dat spul."

Toen Doedens naar Thailand vloog, was nog niet bekend dat hij met een drugsprobleem kampte. "Ik zat alleen in een vliegtuig naar Thailand met allemaal Nederlanders om me heen." Op Schiphol kreeg de acteur geregeld de vraag wat hij ging doen. "Dan zei ik: ik ga backpacken in Thailand."

Schaamte

Het liegen over zijn problemen hield Doedens lang vol. Hoewel vrienden en familie vermoedens hadden, zagen ook zij niet dat de acteur verslaafd was. "Nuno wist er niets van", vertelde Doedens over zijn vriend. "Ik wist het zo goed te verbergen en durfde niet eerlijk te zijn. Ik durfde het niet te vertellen uit schaamte."

Doedens gebruikte op zijn achttiende voor het eerst cocaïne. "Gewoon een keer op een feestje." De acteur bleef "af en toe" gebruiken. "Maar het werd steeds vaker. Een sneeuwbaleffect totdat ik het op het laatst gewoon bijna dagelijks deed."

De acteur gebruikte een, soms twee gram cocaïne per dag. Dat hij een probleem had, kreeg hij "ongeveer een jaar geleden" door. "Ik had meegedaan aan Expeditie Robinson en kwam terug in een soort waas van onzekerheid en jaloezie. Ik zag dingen die er niet waren."

Zo was Doedens ervan overtuigd dat Nuno hem had bedrogen. "Dat gevoel werd zo sterk en ging maar niet weg. Om dat gevoel te onderdrukken ging ik meer gebruiken."

GTST

Vanwege zijn drugsgebruik kwam de acteur in november en december drie keer te laat opdagen voor opnamen voor GTST. Dat kostte de acteur zijn baan. Een baan die Doedens heel graag terug wil. "Eind oktober heb ik de laatste opnamen, dan vertrek ik."

Doedens' personage Lucas Sanders gaat niet dood, dus er is "misschien wel een opening". "Ik ben nog niet klaar met m'n rol, maar voor nu is de deur dicht en daar heb ik zelf voor gezorgd. Als ik terug zou willen, dan zal ik heel hard moeten vechten."

Het idee nog eens naar de coke te grijpen schiet "af en toe zeker" door Doedens' hoofd. "Maar dan spreek ik het ook gelijk uit. Iedereen weet het nu, heel Nederland, en ik krijg maar een kans van m'n moeder, m'n vriend en van het publiek. Die ga ik niet verknallen."