Een Poolse rechtbank heeft de beslissing over de uitlevering van filmregisseur Roman Polanski aan de VS uitgesteld tot 30 oktober.

De VS wil dat Polanski terecht wordt gesteld in een zedenzaak uit 1977. Toen de regisseur destijds veroordeeld dreigde te worden tot een gevangenisstraf voor seks met een minderjarige verliet hij het land.

De VS vaardigde toen een arrestatiebevel tegen hem uit. Nadat de 82-jarige filmmaker vorig jaar aan de slag ging met een film in Polen vroeg de VS het land om Polanski uit te leveren.

"Het was belangrijk voor me om in de rechtszaal aanwezig te zijn en ik ben blij dat alle documenten die mijn advocaten hebben ingeleverd in overweging zijn genomen", reageerde een opgeluchte Polanski na de zitting dinsdag.

Gevangenis

Hij hoopt dat zijn hernieuwde verdediging de rechter ervan overtuigt dat hij al voldoende gestraft is voor de zaak omdat hij de aantijgingen destijds al had toegegeven en vervolgens 42 dagen in de gevangenis doorbracht.

Als de rechter in de volgende zitting toch oordeelt dat Polanski uitgeleverd moet worden, moet de Poolse minister van Justitie nog definitief beslissen of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.