Goede Tijden Slechte Tijden-actrice Dilan Yurkadul vindt dat Turken worden weggezet als "minder". "Het is pijnlijk dat op televisie en in films bij lange na niet wordt getoond hoe de inwoners van dit land eruit zien."

"Die potentie wordt niet gebruikt. Wij worden automatisch weggezet als minder, met een krasje erop."

Dat zegt Yurkadul in een interview met De Volkskrant.

"Als het in films of series over Turkse Nederlanders gaat, blijft het hangen bij de oppervlakte, bij eerwraak en hoofddoekjes. Verder is er geen verhaal."

De actrice vertelt ook hoe ze in GTST terecht is gekomen. "Ze hadden Turken nodig in GTST. Het is helaas niet zo dat ik iets anders krijg aangeboden. Ik solliciteerde met twintig andere Turkse vrouwen, van wie ik er daarna misschien twee heb teruggezien in andere producties. De anderen waren geen actrice, zo weinig zijn er."

"Ik vind het goed dat GTST deze verhaallijn heeft en ik ben blij met mijn personage. Het geloof speelt geen grote rol, maar het is er wel. Net zoals bij mij. Het is een geloofwaardig personage, ze heeft de opvliegendheid van een Turks meisje."

Geloof

De actrice praat daarnaast over het geloof. Zij en haar ouders zijn alevieten, wat volgens Yurkadul betekent dat ze "liberaler" zijn en de Koran niet als uitgangspunt hebben.

"Mijn ouders zijn ook niet getrouwd, mijn vader had er niet zo'n zin in, mijn moeder vond het niet belangrijk. Ja, het is ongebruikelijk dat Turken niet trouwen."

"Ik ben nog nooit in een moskee geweest, nou ja, alleen een keer op schoolexcursie. Wij doen niet aan ramadan. Als ik met Turken of Marrokanen in de klas zat, vroegen ze: 'Waarom doe je niet mee?' Voor Nederlanders ben ik een Turk, voor Turken ben ik een Nederlander of een hoer."